עבודות שחזור ושימור מבנים היסטוריים במרחב העירוני
ההתייחסות אל עבודות שיקום, שימור ושיחזור מבנים ישנים ו/או היסטוריים, מביאה עימה אתגרים רבים, שונים ומגוונים, שמבקשים התייחסות מקצועית ברמה הגבוהה ביותר מבעלי המלאכה השונים, שנוטלים חלק יישומי בעבודות הנ"ל.
כאשר אנו נוגעים בנושאי השיקום, השימור והשחזור האדריכלי של מבנים בעלי ערך היסטורי, שמביאים עימם ערכים נוספים בעלי אופי מסורתי ותרבותי, עלינו להבין שמדובר כאן בעיסוק מיוחד במינו, שכולל בתוכו מספר רב של פעולות הכנה מקדימות ומרכיבים שונים, המכווינים את המטרה בהשגת היעד המיוחל המורה לכיוון המדויק המצביע לכדי הבאת המבנה ההיסטורי למצבו הפיזי המקורי, כפי שהיה בעברו הרחוק.
מטרתן הכללית של פעולות השיקום, השימור והשחזור הן להביא לחידושו של הנכס ולספק לו עמידות לטווח הארוך, יחד עם שימת הדגשים ההיסטוריים, האדריכליים והתרבותיים, שלעיתים יותאמו למגוון הצרכים המודרניים בימינו, תוך התייחסות אל זהותו הלאומית.
במקומות רבים שבהם המבנים ניזוקו קשות ו/או נהרסו במהלך חלוף הזמנים, לא יהיה די בכך שנצליח להביא את הנכס המטופל אל מצבו האדריכלי המקורי לכדי שיווי צורה עם עברו הרחוק, אלא בנוסף לכך, נצטרך ליישם מגוון רחב של פעולות עבודה נוספות כדוגמת תיקוני חיזוק קונסטרוקטיביים (בשלד, בעמודים, בקורות ובתקרות), שיקום אלמנטים מבטון, חידוש תשתיות (הכוללות מערכות מים, ביוב וחשמל), התאמות לדרישות בטיחות וענייני נגישות. כול זאת על מנת להביא את הנכס לשימושיות פונקציונלית מלאה ברמה בטיחותית גבוהה.
תהליכי העבודה בשיקום, שימור ושחזור מבנים ידרשו מאיתנו להסתייע במסמכים שונים שיאפשרו בפנינו נגישות אל מידע מוקדם אודות הנכס, שיכלול תצלומי תקריב, תמונות, איורים, שרטוטים ותוכניות מן העבר,ו/או כול חומר/עדות שיוכלו לשפוך מידע כמה שיותר רחב ועמוק אשר באמצעותו נוכל להרחיב את הידע המוקדם אודות הנכס האמור לבוא בטיפול.
לעיתים ולפי דרישה מוקדמת של הרשויות ו/או המזמין, תהליך העבודה ידרוש שילוב של אלמנטים חדשים בתוך המבנה הישן, כדי שיתאפשר להתאימו עבור צרכים עכשוויים.
שלבי העבודה השונים בתחום השיקום, השימור והשחזור הם רבים עד מאוד והם כוללים בתוכם נושאים שונים כדוגמת: חקירה, תיעוד ואיסוף של מידע מוקדם אודות ההיסטוריה של המבנה, הסיגנון האדריכלי של הנכס, איסוף תוכניות, ניתוח מצבו הפיזי העכשווי של הנכס, צילומים תרמיים וסריקות תלת מימדיות, בחינת ההרכב הכימי של חומרים שונים במבנה, בדיקות יציבות ועוד.
השלב התכנוני בשיקום המבנה ושחזורו, יהיה כפוף אל תוכנית אדריכלית לשימור, תוך הקפדה יתרה והיצמדות עוקבת של שרטוטים, שיתוף פעולה עם נציגי רשויות השימור, שמירה על קוו יישומי באמצעות חומרים מקוריים ככול שניתן ו/או בחומרים דומים, המשולבים עם טכניקות מסורתיות וייעודיות.
יחד עם זאת, חלה חובה להביא בחשבון כי בעבודות הנ"ל עלינו לעמוד באתגרים רבים לאורך התהליך היישומי, היות ומדובר בדרישות ובתקנים מחמירים, תחת ציפיות גבוהות בהשגת היעדים המבוקשים, השגת חומרי גלם טבעיים ומקוריים שלעיתים אינם נמצאים בשוק המקומי ודורשים ייבוא מחו"ל, משך עבודה ארוך מורכב, עדין ומוקפד, שיריון תקציבי יקר מאוד (שלעיתים מייצר מגבלות), עמידה תחת "מבחן התוצאה" בין ישן לחדש. כול זאת, תחת רגולציה מחמירה של הרשויות.
אחד הנושאים המרכזיים והייחודיים בעבודות השימור והשחזור באים לידי ביטוי משמעותי מאוד בשלב של עבודות הטיח :
שיטת עבודות הטיח בשימור ושחזור :
אחת משיטות העבודה הייחודיות והמיוחדות בשימור ושחזור מבנים היסטוריים היא עבודת ה"טיח" המהווה את ליבת השימור והיא עוסקת בתהליך החיצוני ויזואלי של חידוש פני קירות הרקע השונים במבנה המטופל. עבודות הטיח בתהליך השימור והשחזור הן שונות בתכליתן מעבודות טיח רגילות, עקב הצורך לשמר את האותנטיות ההיסטורית, לצד שמירה על מקוריות החומרים השונים וטכניקות העבודה המסורתיות שהונהגו בתקופה שבה נבנה המבנה.
ייחודיות ההרכב של מערכת הטיח :
מערכת הטיח בעבודות הנידונות הן בעלות מאפיינים ייחודיים המותאמים אל המטרה הייעודית אשר לשמה אנו מבצעים את תהליך עבודות החידוש.
בעבודות טיח של שימור ושחזור אנו משתמשים בחומרים טבעיים זהים ו/או דומים לתקופה בה המבנה הוקם והם מכילים מרכיבים של טיח-סיד, חול, אפר, סיבי קש ושערות של בעלי חיים.
יתרונות מערכת שכבות הטיח :
מערכת שכבות הטיח השונות שומרות על גמישות ומאפשרת "נשימה" ושחרור אדים ומשקעים שונים, לאורך זמן רב וביעילות.
שכבות הטיח בשיטת עבודה זו מתאימות במיוחד למבנים בהם קירות הרקע מחופים באמצעות "אבן טבעית" ו/או "לבני בוץ".
שילוב של קישוטים, עיטורים ודקורציות בשימור ושחזור מבנים :
פעולות העבודה בשימור ושחזור מבנים מביאות עמן התעסקות במגוון רחב של קישוטים ודקורציות טיח שונות המשלבות פרטים אדריכליים, עיטורים, פרסקאות, קרניזים ואלמנטים מעוצבים בשיטות מסורתיות ועתיקות המעוצבות על ידי אומנים מומחים בתחום. יחד עם זאת נעזרים ב"שבלונות" עתיקות לשחזור פרטים שונים.
עוד נציין, כי אנו מיישמים טכניקת עבודה על ידי "טיח מעובד" באמצעות "סטוקו" כאשר אנו מטפלים בקירות הפנימיים של המבנה, שם ברצוננו להביא את פני שכבת הגמר לרמה שבה הקירות יוכלו לזכות במראה היסטורי, שמתקרב לתקופה המוקדמת, המשיקה לתקופת הקמתו של המבנה.
ממצאים וגילויים היסטוריים בשכבות הטיח :
אחד הגילויים המעניינים והמפתיעים במסגרת עבודות ההכנה השונות, היא כי בעת פעולות ההכנה המקדימות של הקירות והשטחים השונים במבנה, אנו עדים לגילוי של שכבות טיח שונות בשכבות רבות, המכסות אחת את חברתה. גילויין וחשיפתן של השכבות הנ"ל מאפשרת לנו לבצע "קריאה היסטורית" מעמיקה אודותיו של המבנה ובכך גם יכולה להעביר לנו מסר על תקופות חייו השונות.
לא פעם, מתקבלת החלטה מקצועית אשר בה איננו מסירים את כול שכבות הטיח גם יחד, אלא מבצעים "שימור סלקטיבי" של שכבות הטיח התחתונות, שהן שכבות היסטוריות. (במקום להסיר את כול השכבות במלואן, שומרים עליהן בחלקן ומסמנים אותן).
שיטות עבודה עיקריות ויישומי טיח לשימור ושחזור:
בעבודות טיח של שימור ושחזור איננו מיישמים את פעולות העבודה ע"י אמצעים מכניים מודרניים ומכונות חשמליות, אלא בעבודת יד בלבד, הנעשית באמצעותו של " מאלצ' " ידני.
לאחר יישומן של שכבות הטיח השונות, תהליך הייבוש נעשה ב"ייבוש טבעי" ובקצב איטי בלבד, כפי שהונהג במקור ולא באמצעות מייבשים המדיפים אוויר חם ו/או בתנאים מלאכותיים ומואצים.
שכבות מערכת ציפוי הטיח בשימור ושחזור מבנים:
בעבודות שימור ושחזור, יישומן של שכבות הטיח מבוצע במספר שכבות נפרדת, לפי השיטה המסורתית. השכבה הראשונה הינה שכבה תחתונה וגסה (הנקראת בעגה המקצועית גם כ"שכבת הרבצה"), השכבה השנייה היא השכבה האמצעית (המכונה "שכבה מיישרת") ולאחריה תבוא השכבה העליונה הסוגרת שהיא למעשה ה"שכבה הדקורטיבית", המותאמת במיוחד אל פני תקופת העבר המתעדת את הפרקטיקה ההיסטורית.