עבודות שיפוץ ושיקום של מתקנים ומכונות מפלדה
בתוך סל השירותים שאנו מספקים ללקוחותינו, אנו נותנים מענה בכול הנוגע לתחזוקה תעשייתית של מתקני פלדה שונים.
תהליך העבודה של שיפוץ, חידוש וטיפולי הגנה במתקני פלדה בתעשייה ובכלל, הינו תחום תובעני הדורש ידע מקצועי רב המתקשר לשיטות עבודה ומסלולי טיפול שונים ומגוונים.
יש לציין כי רמת המיומנות והמקצועיות הנדרשות לטיפול ייעודי מתאים, עשויות להביא יעילות מיטבית בתהליכי העבודה של השיפוץ והציפוי, כך שהשילובים הנכונים יוכלו לספק אורך חיים בתנאי השירות של האלמנטים האמורים. יחד עם זאת, אם נבחן את נושאי העלויות, אז נמצא שתהליכי העבודה של השיפוץ, החידוש והצביעה הינם קצרים יחסית ועשויים להביא לחיסכון כספי משמעותי ביותר בתוך המערך התקציבי, ביחס למקרים שבהם יחול הצורך לפרק, להחליף, לייצר, לבנות ולהקים מתקנים ו/או אלמנטים חדשים, שמחירם יקר באופן מאוד משמעותי.
בשעה שמוטל עלינו לבחון את הכדאיות לנהל עבודות של שיפוץ, שיקום וחידוש, אנו חייבים לנהל את סדר פעולות העבודה באופן קפדני ומדויק על מנת שנוכל לקבל תוצאות טובות שתוכלנה לספק מענה פונקציונאלי לאורך זמן.
השלב הראשוני של בדיקת המתקן/האלמנט האמור לבוא בטיפול:
השלב הראשון בו יש להתחיל הינו בדיקת המתקן ו/או האלמנט העומד לבוא בטיפול, כדי שיתאפשר לנו לראות ולהבין, מה מצבו הפיזי ולקבל מושג באיזו שיטה ו/או דרך של הכנת שטח עלינו לנקוט. למשל, כאשר אנו מתייחסים לתחזוקה תעשייתית של מתקני פלדה המצויים באווירה תעשייתית קורוזיבית (ברמות שונות) עלינו לבחון את תנאי החשיפה השונים ואת האווירה השוררת במקום, לרבות טמפרטורות והשפעות כימיות שונות. סך המרכיבים הללו מהווים גורמי השפעה משמעותיים ביותר המסבירים את תנאי השירות שבהם מצויים המתקנים.
לכן, עלינו לדעת/להתייחס בהתאם לבחירת המסלול הטיפולי המתאים, שיוכל לאפשר התאמה נאותה אל סוג מערכת ההתגוננות האמורה לבוא. במקרים רבים אנו עדים לתופעות שונות של נזקי שיתוך, קורוזיה, פגמים עמוקים, עיכול חומצי, ריקבון, קשקשת ערגול, קורוזיית חירור ותיעול, גימומים ונגיסות עמוקות של חללים בתוך חתך פני האלמנטים השונים. שיטות העבודה של הכנת השטח והפעולות המקדימות הן שונות ורבות, אך להן שמורה חשיבות עליונה, כך שעלינו ליישם את פעולות ההכנה באופן קפדני ומסודר מתוך הבנה מקצועית ברורה שהדרך שבחרנו הינה הטובה והיעילה ביותר, מבין כול יתר האפשרויות העומדות בפנינו.
לעיתים, ישנם גם נזקים סמויים, נסתרים וחבויים שלא נוכל לזהותם במבט ויזואלי בעין ולכן נצטרך לשלב אמצעים טכניים נוספים כגון: בדיקות בלתי הורסות הכוללות צילום רנטגן, בדיקת NDT אולטרסוני ואמצעים מגנטיים. רק לאחר שמיצינו את תהליך האבחון והבדיקה הראשונית של איפיון מצב פני השטח, נוכל לגשת ולקבוע את תכולת המפרט הטכני המקצועי המיוחד, שיכיל את סדר רשימת פעולות העבודה. בתוך המפרט הטכני המקצועי המיוחד, יוגדרו באופן מפורט כול שלבי העבודה השונים.
פעולות העבודה להכנת השטח המטופל הכולל את הפעולות המקדימות:
ישנן שיטות שונות ומגוונות המיועדות לשם הכנת השטחים המטופלים. סוג הכנת השטח ייקבע לפי מצבו הפיזי של האלמנט המטופל ובהתאם לתנאי השרות המצויים במקום, תחתם נצטרך לפעול. שיטות העבודה המוצעות יכולות להתחיל מניקוי ושטיפה בלחץ מים גבוה, אשר לעיתים משלבת דיזות "טורבו" מסתובבות ודופקות (בעלות יכולת ויעילות בהסרתן של שכבות ציפוי שונות וחלקים מפרידים). ישנן גם שיטות שטיפה בלחץ מים גבוה מאוד שמשלב בתוך סילון המים גרגירי חול/בזלת ו/או תוספי שחיקה. תוספי השחיקה מסייעים בהכנת השטח המטופל ומספקים תוצאות טובות יותר בהסרת השכבות. שיטת ניקוי נוספת, הינה שיטת ניקוי מכנית וידנית המשלבת אביזרי שיוף, השחזה וכלי ניקוי אברזיביים שונים, לרבות משחזות חשמליות וכלי הקשה להסרת ציפויים ישנים ושכבות קודמות. שיטה נוספת הינה באמצעות התזת חול/בזלת/ ו/או בשילוב של תוספי שחיקה ירוקים וידידותיים לסביבה. בשיטות אלה רמת הכנת השטח המטופל אליו ניתן להגיע באפשרות זו היא הגבוהה ביותר, היות והיא מייצרת סילון שחיקה גבוה ובעל שטח פנים רחב יחסית, עם מסוגלות להסיר את כול השכבות של הציפויים הישנים והקודמים במלואם.
לעיתים, במקומות אחרים אשר ניזוקו קשות ובהם חתך הפלדה של האלמנטים המטופלים עברו תהליכי שחיקה וריקבון עמוקים אשר גרעו משמעותית מהעובי של הדופן, לא יהיה ניתן ליישם טיפולי שיפוץ ושיקום שטחיים כפי שמתואר לעיל, אלא יחול הצורך לתקן ולהשלים מקטע חדש באמצעות פעולות ריתוך, קיבוע, עיגון, ו/או חיבור של פרט חדש באזור התיקון.
פעולות בסיסיות של מילוי ותיקון במקומות פגומים שניזוקו קלות והם ניתנים לשיקום:
במוקדי כשל נקודתיים אשר בהם נתגלו גימומים, סדקים קטנים, חרירים ומקומות עם שקעים ופגיעות קלות בפלדה, ניתן ליישם שלל תיקונים, באמצעות מערכות תיקון של "גראוטים" ומשחות מילוי לתיקון ושיקום. חומרי השיקום והמילוי על פי רוב יהיו מהמשפחה הדו-רכיבית ו/או התלת רכיבית (בסיס, מקשה ומאיץ) ובחלקם אף יתווספו חומרי הקשחה וחיזוק של מטחן קוורץ לשם בניית "מסת תיקון" בעלת יכולות ריסון ועמידה תחת חבטות ו/או נגיפה ואירוזיה אברזיבית. כמובן, שהיישומים השונים יבואו רק לאחר הכנת השטח כולל פעולות עבודה של ניקוי יסודי וחיטוי ומומלץ אף על גבי שכבת יסוד אנטי קורוזיבית מקשרת, שתשמש כמצע התקשרות מיטבי. במקרים אחרים, ניתן לעבוד גם באמצעות רצועות פלדה שירותכו ו/או יעוגנו בהצמדה ו/או הדבקה אל האזור הנדרש.
פעולות משלימות של ציפוי באמצעות מערכות התגוננות של צבעים שונים:
בחירת מערכת הצביעה תלויה במספר רב של גורמים משתנים, אשר עלינו לקחתם בחשבון, בטרם נחל בתהליך היישומי. כמובן, כי בראש ובראשונה נתייחס אל סוג המשטח של האלמנט המטופל, אל מטרת ייעודו ושימושו של האובייקט בשטח, כך נתייחס אל האווירה והתנאים הסביבתיים ולאחר מכן יהיה עלינו להבין מראש את המטרות והדרישות אשר תחתן יעמוד האלמנט, תוך התייחסות מקצועית והבנה ברורה, מה יהיו תנאי השירות והדרישות התחזוקתיות השוטפות בשטח.
ככלל, מערכת הצביעה והציפוי תכלול תמיד שכבת יסוד אנטי קורוזיבית (פריימר מקשר), שכבת ביניים (מרכזית) ושכבה עליונה (סילינג). על פי רוב, נהוג ליישם על גבי משטחי פלדה (שאינם סופגים) מערכת ציפוי של שכבת יסוד מקשרת, בין אם מהמשפחה האלקידית (סינטטית) חד רכיבית ו/או מהמשפחה הדו-רכיבית (אפוקסית). עובי שכבת הציפוי ייקבע בהתאם לכלל השכבות של מערכת הצביעה ואל מול התנאים הסביבתיים שבהם יימצא האובייקט. לאחר מכן, תידרש המתנת ייבוש של שכבת היסוד בהתאם להוראות היצרן. עם סיום יישומה של שכבת היסוד, נוכל ליישם את שכבת הביניים שתשמש כשכבת ציפוי מרכזית. עם התמצקותה של שכבת הביניים נוכל ליישם את השכבה העליונה, שבדרך כלל היא גם שכבת ההתגוננות הראשונית והאוטמת (סילינג).